Over de Zon

Over de zon, zonnen, zonnebrand, Uv-stralen en zonnestraling

door Tom Chalko

Op een dag vertelde mijn vriend, de man van een medicus, dat hij zijn neus, voorhoofd en wangen gedurende een namiddagwandeling langs het strand van Melbourne had verbrand. Hij was er niet blij mee en verweet zichzelf dat hij geen zonnecrème gebruikt had. Ik vroeg hem of hij zijn zonnebril had gedragen. "Natuurlijk", antwoordde hij, "waarom vroeg je dat?"

"Omdat je zonnebril verantwoordelijk is voor je zonnebrand", antwoordde ik.

"??", hij kon zijn verwondering niet verbergen. "Onze ogen zijn heel belangrijke sensoren voor ons lichaam. Door een donkere zonnebril te dragen in de aanwezigheid van helder zonlicht hou je je eigen lichaam voor de gek, dus denkt het dat het echt donker is en past het zijn hele metabolisme aan om in het donker te presteren, legde ik uit. "Met als gevolg dat je huid er helemaal niet klaar voor is om aan de zon blootgesteld te worden en je krijgt een zonnebrand", vervolgde ik.

De meeste mensen nemen het officieel geloof van onze medische autoriteiten aan dat het zonlicht gevaarlijk is voor de huid en vreselijke ongeneesbare ziektes zoals kanker veroorzaakt.

De waarheid is echter dat de Zon en haar licht absoluut noodzakelijk zijn voor elke levensvorm op Aarde, ons inbegrepen. Overweeg eens het feit dat de ziekten die met tegenwoordig aan de Zon toeschrijft veroorzaakt zouden kunnen worden door een veelvoud van factoren, met inbegrip van een giftig dieet en een onvoorzichtige levensstijl.

Er zijn twee dingen die je moet weten om baat te hebben van zonnestraling en jezelf te beschermen voor haar gevaren:

  • Stel je niet teveel bloot. De zonnestraling is gedurende bepaalde uren van de dag zeer intensief. De schade die onze "beschaving" toebrengt aan de atmosfeer van de Aarde, vooral de ozonlaag, helpt ook niet. Wees ervan verzekerd dat je in de schaduw blijft of een t-shirt of hoed draagt gedurende die tijd. Denk eraan dat je lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen aan elke toestand, maar wees heel geduldig en voorzichtig, observeer wat je lichaam je te zeggen heeft. Als je huid gevoelig is moet je extra voorzichtig zijn.


  • Wanneer je een zonnebril draagt neem ze dan elke 3-5 minuten af gedurende 10-30 seconden om je lichaam het volledige spectrum van zonnestraling te laten kennen. Neem je skibril bijvoorbeeld af op een skilift. Merk op dat wanneer je een fatsoenlijke hoed draagt je eigenlijk geen bril nodig hebt omdat je ogen in de schaduw zijn. Als je correctielenzen draagt in helder zonlicht zou je ze af en toe, net zoals een zonnebril, moeten verwijderen. De meeste lenzen laten geen UV stralen door, dus lijk je je lichaam verkeerd in te lichten door ze te dragen.

Veel plezier met je zuiver niet-plakkerig lichaam en spaar ook nog wat geld uit!


- Vertaling: Ulla Mertens -


Klik Hier voor Thiaoouba (engels)